FN er oprørt over kriminalisering af protesterende borgere i forskellige lande

 

Dette er en oversættelse fra denne artikel

Pige tilføjer på husmurså "Peace" bliver til "Please

Peace, Please

 

GENEVE (23. november 2023) – FN-eksperter* udtrykte i dag alarm over den verdensomspændende bølge af angreb, repressalier, kriminalisering og sanktioner mod dem, der offentligt udtrykker solidaritet med ofrene for den igangværende konflikt mellem Israel og Palæstina.

 

Opfordringer til en ende på volden og angrebene i Gaza, eller til en humanitær våbenhvile, eller kritik af den israelske regerings politikker og handlinger, er i alt for mange sammenhænge blevet vildledende sidestillet med støtte til terrorisme eller antisemitisme. Dette kvæler ytringsfriheden, herunder kunstnerisk ytring, og skaber en atmosfære af frygt for at deltage i det offentlige liv,

sagde eksperterne.

 

 

“I andre sammenhænge ser vi også en stigning i antisemitisk tale såvel som intolerance for dem, der støtter eller opfattes som støttende for Israel, eller som blot udtrykker sympati for israelske lidelser i kølvandet på angrebet den 7. oktober,” sagde de.

“Dette efterlader  plads til forbedringer.”

 

Eksperterne påpegede, at kunstnere, akademikere, journalister, aktivister og atleter har været udsat for særligt hårde konsekvenser og repressalier fra stater og private aktører på grund af deres fremtrædende roller og synlighed.

“Folk har ret til at udtrykke solidaritet med ofre for alvorlige menneskerettighedskrænkelser og kræve retfærdighed, hvad enten det er fra den ene eller den anden side eller begge,”

sagde eksperterne.

De bemærkede med dyb bekymring, at adskillige kunstnere rundt om i verden er blevet målrettet på grund af deres kunst eller politiske budskaber, presset til at ændre emner for kunstneriske udtryk og stemplet enten som ballademagere eller som ligeglade med den ene eller den anden sides lidelser.

‘”Nogle kunstnere er blevet afprogrammeret og censureret for at opfordre til fred, andre har mistet deres job, og nogle kunstnere er blevet bragt til tavshed eller sat på sidelinjen af deres egne kulturelle organisationer og kunstneriske fællesskaber,”

 

sagde de.

 

Trusler, intimidering, diskrimination mm

 

Journalister og medier i Israel og vestlige lande, der rapporterer kritisk om israelske politikker og operationer i de besatte områder eller udtrykker pro-palæstinensiske synspunkter, har været udsat for trusler, intimidering, diskrimination og gengældelse, hvilket har øget risikoen for selvcensur og undergravet mangfoldigheden og mangfoldigheden af nyheder, der er afgørende for pressefriheden og offentlighedens ret til at blive informeret. Mindst et medie i Israel er angiveligt blevet truet med lukning på grund af opfattet “bias” over for Palæstina. De kritiserede også den uforholdsmæssige og uretmæssige fjernelse af pro-palæstinensisk indhold fra sociale medieplatforme.

Eksperterne rejste bekymringer om suspenderinger og udvisninger af studerende fra universiteter, afskedigelse af akademikere, opfordringer til deres deportation, trusler om at opløse studenterforeninger og foreninger og restriktioner på campusmøder for at udtrykke solidaritet med de lidende civile i Gaza og fordømme det igangværende israelske militær respons. Studerende er også blevet sortlistet på nogle universiteter som tilhængere af terrorisme, med tilhørende trusler mod deres udsigter til fremtidig beskæftigelse.

“Nogle atleter, især i Europa, er blevet suspenderet efter at have offentliggjort deres synspunkter på sociale medier, mens andre er blevet truet med suspension fra deres hold, opsigelse af deres kontrakter og endda udvisning fra deres bopælsland,” sagde eksperterne.

“Sport handler også om at bygge broer og gøre det muligt for alle mennesker at mødes og engagere sig, samtidig med at man respekterer mangfoldigheden af oprindelse og meninger, som ethvert menneske har ret til at have,” sagde de.

Eksperterne bemærkede en meget foruroligende tendens til at kriminalisere og stemple pro-palæstinensiske protester som “hadeprotester” og foregribende at forbyde dem, ofte med henvisning til risici for den nationale sikkerhed, herunder risici relateret til tilskyndelse til had, uden at give evidensbaseret begrundelse. “Sådanne handlinger krænker ikke kun retten til at protestere garanteret af artikel 21 i ICCPR, men er også skadelige for demokratiet og enhver fredsskabende indsats,” sagde de.

 

Eksperterne mindede om, at enhver begrænsning af menneskerettighederne skal opfylde betingelserne for lovlighed, nødvendighed og proportionalitet.
“Yderligere er fortalere for nationalt, racemæssigt eller religiøst had, der udgør tilskyndelse til vold, fjendtlighed eller diskrimination, forbudt i henhold til international lov,” sagde de og opfordrede især personer i officielle stillinger til at afstå fra hadefulde ytringer og ophidsende udtalelser.

“Stater har en pligt til at tage fat på hadefulde ytringer, der dehumaniserer parter i væbnede konflikter og civile,” sagde eksperterne og gentog højkommissærens nylige opfordring til at standse fremkomsten af hadefulde ytringer, antisemitisme og islamofobi og sikre et sikkert og muliggørende rum for ytringer. solidaritet med israelere eller palæstinensere.

“Det er især i tider med konflikter og krig, at vi er nødt til at opretholde menneskerettighedernes universalitet, sikre anvendelsen af retsstaten uden forskelsbehandling og omhyggeligt undgå dobbeltstandarder,” sagde de.
————————————————–

Jeg tænker på udtalelser fra Mette Frederiksen, Søren Pape Poulsen.

 

Foto af Søren Pape.

Søren Pape Poulsen
(Hald foto)

 

Foto af Mette Frederiksen

Mette Frederiksen (socialdemokratiet foto )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *